EAP: εργαλείο κατά της βίας και παρενόχλησης. Άρθρο στο HR Professional
Καθώς οι Οργανισμοί είναι υποχρεωμένοι να δείχνουν μηδενική ανοχή σε περιστατικά βίας και παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο, τα EAP αποτελούν βασικό εργαλείο πρόληψης και διαχείρισης τέτοιων περιστατικών και, δυνητικά, ένα αναπόσπαστο μέρος της εφαρμοσμένης πολιτικής και διαδικασίας τους.
Όλο και περισσότεροι Οργανισμοί, πλέον, συμπεριλαμβάνουν τα EAP στις βασικές παροχές προς τους εργαζομένους τους, σηματοδοτώντας μία συνεχώς αυξανόμενη κατανόηση ότι, καθώς οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στην προσωπική και στην επαγγελματική τους ζωή, οι Οργανισμοί έχουν την υποχρέωση να παρέχουν ολιστικά στήριξη και φροντίδα για την ψυχική υγεία και ευεξία των ανθρώπων τους.
Τα EAP, πέρα από τις πολλές και σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις που έχουν τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους Ορ- γανισμούς, είναι και ιδιαίτερα χρήσιμα σε καταστάσεις υψηλού ρίσκου, όπως είναι τα περιστατικά βίας και παρενόχλησης εντός του εργασιακού χώρου, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κ.ά.
Αποτελούν ένα από τα βασικά μέτρα πρόληψης που μπορεί να λάβει ένας Οργανισμός, για να διασφαλίσει την ψυχική υγεία των εργαζομένων και την ασφάλεια στον χώρο εργασίας. Η βία και παρενόχληση στο εργασιακό περιβάλλον αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα και επιβάλλεται να αντιμετωπίζεται με πλήρη δέσμευση για μηδενική ανοχή απέναντι σε τέτοια περιστατικά, από ολόκληρο τον Οργανισμό. Η πρόληψη της βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας αποτελεί ένα βασικό μέρος αυτής της δέσμευσης. Ωστόσο, κάθε Οργανισμός πρέπει, παράλληλα, να έχει ένα κατάλληλο σχέδιο ανταπόκρισης για κάθε ανάλογο φάσμα κινδύνων στον χώρο εργασίας. Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο στην πρόληψη όσο και στην παρέμβαση, τα EΑP παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα EAP;
Μία κύρια λειτουργία των EAP σε σχέση με τη βία και παρενόχληση, είναι η φροντίδα και καθοδήγηση εργαζομένων που υποφέρουν από μία σειρά προσωπικών/ εργασιακών προκλήσεων και που αν αυτές οι προκλήσεις αφεθούν χωρίς υποστήριξη, μπορούν να κλιμακωθούν σε πράξεις βίας στον χώρο εργασίας. Παρέχουν, επομένως, έγκαιρη φροντίδα της ψυχικής υγείας σε εργαζομένους που εμφανίζουν κάποιο σοβαρό στρεσογόνο παράγοντα στη ζωή τους και ενδέχεται να βοηθήσουν στην α- ποκλιμάκωση, προτού μετατραπεί μία κατάσταση σε περιστατικό βίας ή παρενόχλησης. Αυτό μπορεί να ισχύει τόσο για τους θύτες όσο και για τα θύματα εργαζομένους.
Συχνό, πλέον, φαινόμενο για τα EAP, αποτελεί και η αναζήτηση υποστήριξης από θύματα ενδοοικογενειακής βίας, είτε πρόκειται για τον/την ίδιο/α τον/την εργαζόμενο/η, είτε για μέλη της οικογένειάς του/της, καθώς η παροχή του ΕΑΡ είναι διαθέσιμη και στις οικογένειες των εργαζομένων. Παράλληλα, τα EAP αποτελούν βασική πηγή συμβουλευτικής ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης για τα Στελέχη του HR και γενικότερα του Οργανισμού στη διαχείριση περιστατικών βίας και παρενόχλησης, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την παραπομπή περιστατικών ή για τη φροντίδα εργαζομένων που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Με την εφαρμογή του Ν. 4808, σύμφωνα με τον οποίο η ύπαρξη πολιτικής και δια- δικασίας κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία αλλά και η παροχή εκπαίδευσης και συστημάτων υποστήριξης για το συγκεκριμένο θέμα είναι υποχρεωτική για όλους τους οργανισμούς που απασχολούν από 20 άτομα και άνω, τα ΕΑΡ αποτελούν ένα ουσιαστικό εργαλείο πρόληψης και δι- αχείρισης τέτοιων περιστατικών και, συχνά, αναπόσπαστο μέρος της εφαρμοσμένης πολιτικής.
*Γράφει η Τατιάνα Τούντα, CEO, Hellas EAP